Üçleme şeklinde sunduğum bu yazı dizisinde, önceki blog gönderilerinde ekip yapısı, işbirliği, yakınlık duygusunun faydaları, roller, görevler, anlamlılık ve mizaç yapısının öneminden ve tespit yöntemlerinden bahsetmiştim.
Dolayısıyla ekip ve yönetimi için birçok farklı unsura değindim ama iki şeyi atladım. Çünkü Türki insanı misali Ortadoğu kültüründe sık atlanır bu kavram, o sebeple en sona koymak istedim bu önemli detayları.
Ruhunda Virüs İstemezsin
Önce şunu hatırlayalım:
Ekip bir ruh etrafında şekillenir!
Bir yazıda bu ruh ve gönüllü şekilde performansı artırma kabiliyetinden bahsedeceğim. Ama burada değinmem şart! Ekip denilen bu organizma canlıdır ve bu organizmada bir virüs istemezsin diye tahmin ediyorum. Ekibe üye olmak aleladeleşirse bağlılık ve aidiyet ve özveri ve… düşer! Dolayısıyla özellikle kriz zamanlarında ekibin bir parçası olmak anlamlı olmalıdır. Bu anlamı korumak da yöneticinin görevi. İyi bir ekip bir virüsle adım adım parçalanabilir, motivasyonu düşük olup başkalarının da motivasyonunu baltalayabilecek bir virüs ya da sizin kadar özverili vs olmayıp diğerlerinin çabalarını da boşa almaya çabalayan, belki farkında olmasa bile bunu yapan bir virüs…
Batışına tanık olduğum bir işletme vardı; genel müdür koltuğunda firma sahibinin ablası oturuyordu ve sıkılmıştı. Başka bir iş aramak da istemiyordu, önündeki genel müdürlük sürecinden de sıkılmıştı. Sıkıldığını aurasına bile yansıtıyordu. Firma her yerden su alan bir gemi gibiydi, dokunulacak çok şey vardı ve hepsi zor da olsa toplanabilirdi ama ablayı genel müdür koltuğundan almakla işe başlamalıydık. Firma sahibi yapamadı, istemedi. Bu şekilde bir gelecek yazdım, şu ay şunlar gerçekleşecek, bu ay bunlar patlayacak vs diye ve maalesef haklı çıktım. Gelip giderken tanık olduğum, ama günden güne yitip giden bir firma oldu.
Yönetici bu çürüğün kokusunu erkenden almak zorundadır, aksi zaten şuna götürür:
İyi bir ekip, boktan bir yöneticiyle boka sarabilir!
Virüslere göz yummayı Anadolu işletmelerinde görüyorum. Yabancı ortaklı işletmeler ya da yurtdışı eğitimli Türk işletmecilerin ekiplerinde çok hoş bir çizgide yürütebiliyorlar bu virüslerle bağlarını.
Bir Elin Nesi Var, İki Elin Senfonisi Var
Ve son konu: göz yummaktan bile daha yaygın şekilde hayatımızda. Aslında cümleyi daha doğru kurmayı deneyeyim, bu son konudan mahrum oluşumuz, sanırım başka hiç bir konuda yok.
Eğer bir konuda arada kalmış hissediyorsan, çözümle görevliyken çözemiyorsan, krizi yönetemiyorken üzerine ekibini de yönetemiyorsan sana bir tüyo vereyim, yaklaş!
Yardım iste!
Ekip yönetiminde ve özellikle krizlerde ekip yönetimi söz konusu olunca ‘katkı’ duygusu zaten aktif bir ihtiyaçtır. Ekip üyeleri ekibe bir katkıda bulunma arzusu hisseder ve genelde bu doğrultuda kendilerini değerli hissederler.
Çözemediğin bir konuda devşirme bir karar yerine ekibinden destek istemen nasıl olurdu?
Şirket kültürü projelerinin ülkemizde pek tutmamasının sebebi de aslında burada ve nasıl yürütülebileceğinin sırlı reçetesi de burada, ama bunu da başka bir blog konusu yapalım.
Sen yardım iste, ister ekibinden yardım iste, ister bizzat krize sebep olan unsurlardan. Ekip yönetimi oyununa başkalarını da davet et, başarı çıtanın nasıl sıçradığına hayret edeceksin!
Senin becerilerinin yetmediği yerde ekibinin henüz sergilemediği becerileri sergilemesine imkan versen nasıl olur?
Acil bir durumsa ve sen de ekibin de yetmediğinizi düşünüyorsanız uzmanlardan da destek isteyebilirsin. Bireysel çalışmalardan kurumsal krizlere yönelmemi sağlayan vakada iptaline karar verilen bir projeyle ilgili çalışıyorduk. Çalışmamız öncesinde firma sahibine ismim iletilmişti ancak yaşımdan ötürü hor görüp çalışmaya lüzum görmemişti. Proje iptal süreciyle ilgili görüştüğümüz sırada ‘keşke’ diye okumuştum gözlerinde; ‘keşke daha önce çalışsaymışız, ki kurtarsaymışız projeyi’. Ben şanslıydım ki bu keşke benim için söylenmişti. Zaman için de o da tekrar şanslandı ve kaybolan süreçlerini geri kazanmanın yollarını bulduk.
Etrafına bak ve yardım isteyebileceğin kişileri gör.
İhtiyaçlarını belirginleştir ve çevrenin seni desteklemesine izin ver!
Ekip yönetimi ve özellikle krizlerde ekip yönetimi üzerine başka başlıklar da eklenebilir ama üçlemede kalmak istedim. Daha detaylı bir yaklaşımı Miğferden Saksı kitabını okuyarak bulabilirsin ve sormak istediğini de mail atabilirsin. Bu yazı dizisinde değindiğim diğer detaylarla ilgili blog yazılarını en kısa sürede oluşturup paylaşmaya niyet ediyorum.Bu sebeple ara ara kontrol etmeni öneririm.